IMG_20190210_175803%5B1%5D.jpg

Vuosia kestänyt täydellisten Runebergin torttujen metsästys on ratkaistu leipomalla aivan parhaat itse - nyt on tarpeeksi maukkaita ja kosteita, en todellakaan käyttänyt monissa ohjeissa mainittuja korppujauhoja ja maitoa vaan mm. piparkakun muruja, mantelijauhetta ja - rouhetta sekä tietysti karvasmanteliaromia! Kunnon dippaus amarettosokeriliemeen ja liemen jämät sokerikuorutuksen nesteeksi. Aivan oikeat vuuat puuttuu mutta tekemäni muoto jopa parempi. Ohje mukailtuna Kinuskikissalta :)

 

37,5 g piparkakkuja hienonnettuna

1 1/4 dl mantelijauhetta

3/4 dl mantelirouhetta

2 dl vehnäjauhoja

2 tl kardemummaa

1/2 rkl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

125 g voita

3/4 dl sokeria

3/4 dl fariinisokeria

2 munaa

1 dl kermaa

2 ml karvasmanteliaromia (Dr.Oetker putkilo)

 

Kostutus:

1 dl vettä

1 rkl sokeria

1 dl Amarettoa (tai punssia, rommia) 

 

Koristelu:

vadelmahilloa

sokerikuorrutetta (tomusokerista ja kostutusliemestä)

 

Sekoita keskenään piparimurut, mantelijauhe ja -rouhe, vehnäjauhot, kardemumma, vaniljasokeri ja leivinjauhe.

Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja kermaa. Lisää karvasmanteliaromi.

Lusikoi taikina silikonitorttuvuokaan (jätä vuoka noin 1 cm vajaaksi). Kypsennä 200 asteessa 14-18 minuuttia.

Irrota tortut vuasta kumoamalla se leikkuulaudan avulla. Tasoita torttujen alapinta veitsellä, jotta saat siitä tasaisen.

Mittaa kattilaan vesi ja sokeri ja kuumenna, kunnes sokeri on liuennut veteen. Anna jäähtyä. Sekoita joukkoon alkoholi.

Dippaa tortut kostukkeessa ylösalaisin (pohjapuolta aavistuksen maltillisemmin eli älä upota).  Anna tekeytyä ennen tarjoilua.

Pursota sokerikuorrutteella paksu reunus, pursotus onnistuu hyvin pussilla. Pursota lusikallinen vadelmahilloa renkaan sisään :)