Olin viime vuoden puolella reilut pari viikkoa Indonesiassa, paaasiassa Balilla seka Lombokilla. Balilla naemma kovasti riippuu mihin paikkaan menee, erityisesti Kuta Beach on kansoitettu australialaisilla pakettimatkaturisteilla, voisi kuvitella etta se on vahan kuin Kanaria suomalaisille sijaintinsa puolesta vai lieneeko Bulgarian rannat suomalaisten uusi pakettimatkasuosikki? En ole ollut pakettimatkalla vajaaseen kymmeneen vuoteen, viimeisin taisi olla joulun akkilahto Teneriffalle, joka menikin sitten oikein hyvin koska meille mm. allokoitiin hotellin paras huone (huomasin etta suomalainen opas ei puhunut espanjaa joten hoidin itse asian respan kanssa eli se siita etta parhaat huoneet saa ne jotka varaa vuotta aikaisemmin matkan!).

Balilla tietysti piti tutustua myos paikalliseen ruokakulttuuriin ja osallistuin ihanalle kokkauskurssille Udubin Casa Lunassa.

 

Kokkauskoulu on australialaisen Janet De Neefen ja hanen balilaisen miehensa business jonka lisaksi samassa yhteyssa toimii myos vierastalo seka Ubudin paakadulla aivan loistava ravintola.

Ruokakurssin aluksi kiertelimme paikallisella ruokatorilla josta sitten loytyi vaikka mita; riisipellon ankeriaat olivat kaikkein oudoin naky, ilmeisesti ne friteerataan herkullisesti ateriaksi mutta en ajatellut itse kokeilla. Mukaan tarttui mm. vanilijatankoja ja kokonaisia muskottipahkinoita paikallisen inkivaariteen lisaksi.

Itse kurssilla paaasiassa katseltiin miten ”koulun” henkilokunta kokkasi erilaisia curryja, toki itsekin paasi kokeilemaan ison huhmareen kayttoa; kaikkiin ruokiin tehtiin ensiksi moninaisista aineksista tahna ja sitten haudutettiin kauan kanaa/kasviksia. Valitettavasti ko. ruuat eivat ole taysin makuuni, kiva syoda joskus mutta en valttamatta monimutkaisia tahnoja rupea itse valmistamaan. Tykkaan nykyaan erityisen paljon intialaisista ruuista mutta en ole ajatellut niita itse ruveta valmistamaan juuri suuritoisyyden / pitkan valmistusajan vuoksi, laiskana on hyva menna huokeaan intialaiseen ravintolaan / tilata kotiin monenlaista sapuskaa. Myos lammitetyt eiliset take awayt maistuvat, tosin naan-leivan pitaa olla tuoretta!

Kiinassa asumisen jalkeen en ole ollut kova aasialaisten ruokien ystava, mutta kuten mainitsin, intialainen on ruvennut maistumaan viime aikoina, tosin se tarvitsi muutaman reissun Intiaan. Kiinalainen ruoka on toki hyvaa jos se on hyvasta ravintolassa tarjottu mutta en ole kovin luisten kananpalojen ystava (siis sellaisten etta luut on syljettava lautaselle). Thai-ruoka on ok, ei mitaan maailmaa mullistavaa. Indonesialainen Nasi Goreng toki maistuu sukelluksen jalkeen tai krapulaan, onhan se vahan niin kuin paikallisen pyttipannu. Japanilaiseen keittioon haluaisin tutustua paremmin; New Yorkissa YKn lahistolla on todella hyva japanilainen grilli-ravintola. Sushia olen joskus tehnyt itse mutta sitakin on parempi nauttia ravintolassa / tilata kotiin silla olettaisin etenkin raa’an kalan olevan hieman parempilaatuista kuin kotiin supermarketista kuljetetun. Tosin sushi & sashimi vaatii seurakseen mielelellaan jotain kuplivaa ja tietysti ongelma on etta jos hyvassa ravintolassa ei ole oikeuksia kuten eras sushi-paikka JBRssa, tassa tilanteessa kannattaa siis tilata sushit kotiin…