Suffaillessani ruokasivuilla huomasin etta monet ovat tehneet ns. nachopaistosta (esimerkiksi nachos supreme a´la Mihanna). Meksikossa asuessani nautin ko. ruokaa usein ja valmiita paketteja jossa oli tortillachipseja ja salsakastiketta myytiin marketeissa. Ymmartaakseni ko. ruoka on meksikolainen aamiaisruoka ja ainakin joskus Kalevankadulla asuessani innostuin sita kokkailemaan aamuisinkin.
 
Ainekset
Kuivahtaneita maissitortilloita (jos ei ole saatavilla, kayta valmiita tortillachipseja)
Salsaa
Sipuli + oljya halutessasi
Juustoraastetta (mozzarella tms.)
Ranskankerma/kermaviili/labneh
 
Halutessasi kuullota hienonnettu sipuli oljyssa. Lisaa salsakastike. Kuumenna. Lisaa chipsit ja sekoita. Lisaa vahan juustoraastetta ja sekoita. Ruoka on valmis. Voit myos pistaa tortillaseoksen hetkeksi uuniin ja kuoruttaa sen juustolla. Tarjoa hapanmaitovalmisteen kera; on herkkua!
 
Jos haluat lisaa ravitsevaa sapuskaa, tee myos meksikolaista papumuhennosta.
 
Ainekset
Purkki ruskeita papuja
Puolikas sipuli
 
Kaada pavut kattilaan liemessaa, lisaa sipuli. Kun kaikki ainekset ovat pehmeita, soseuta sauvasekoittimella ja nauti!
 
Guatemalassa paikallisessa perheessa asuessani aina aamu- ja iltaruokana ja varmaan valilla valipalanakin oli huevos & frijoles, eli siis pikaisesti paistettuja munia (sellaisia etta keltuainen pysyy juuri koossa jos ei koske) ja tata papumuhennosta. Varmasti ravitsevaa, tosin yritin sanoa etta en kesta kananmunia pelkastaa, vain ruuassa. Sen jalkeen olen oppinut syomaan munia mutta en edellaan pysty syomaan miltei raakaa, ainoastaan kovaksi keitetty kay tai kylla tuohonkin varmaan oppii...