IMG_20141024_170611.jpg

Suomessa taitaa olla eniten laktoosi-intolerantikkoja koko maailmassa - ainakin mitä on markkinoilla oleviin laktoosittomiin tuotteisiin uskominen, en ole missään nähnyt vastaavaa valikoimaa. Lisääntynyt laktoosiyliherkkyys on aiheuttanut sen että vakiona on miltei aina laktoositon tuote, ei enää vähälaktoosisista tai ns. tavallista tuotetta. Tämä ei kuitenkaan ole hyvä; ulkomaan vuodet ovat herkistäneet minut käsitellyille maitotuotteille - en voi käyttää mitään joka on käsitelty laktoosittomaksi mutta kaikki perusmaitotuotteet käyvät muuten, sekä Suomessa että ulkomailla. Ensimmäistä kertaa huomasin tämän toissa kesänä tultuani kovin kipeaksi kanttarellikastikkeesta johon olin käyttänyt oranssin kermapurkin. Kermapurkissa olikin pienellä teksti "laktoositon" jota en ollut huomannut. Sama juttu jos saan latten laktoosittomana tai kalakeittoa... 

 

Olenkin ilmeisen "outo" asikas kahviloissa kysyessäni: "Onko teillä tavallista maitoa?". Yleensä vastaus on että kyllä meillä on tavallista laktoositonta kahvimaitoa... Valitettavasti ei käy ja menee latte-hetki teen juonniksi sillä en myöskään pidä soijamaidoista yms. Mielestäni Hämeenlinnasta ei taida mistään saada käsintehtyä (ei siis yhtä nappia painamalla "tehtyä") lattea tavallisella maidolla mistään kahvilasta, myös ihana Tiirinkosken Tehdas on siirtynyt helppoon laktoosittomaan kahvimaitoon, aikaisemmin sieltä sai kaupungin parhaan kahvin! Turussa käydessäni suuntasin aika skeptisesti Aurajoen rannan CaféArt:een ja ilahduin todella kun vastaus maitokysymykseeni oli "meidän vakiomaito on Juustoportin vapaan lehmän täysmaito" - voi kuinka iloinen olin tästä. Mokkamestarit Tampereen keskustassa käyttävät oletuksena luomukevytmaitoa.

 

Lehdistössä juuri kirjoiteltiin että Lähi-Idästä saapuneet eivät kestäneet laktoositonta kalakeittoa, liekö sama vamma kuin minulla. Siellä päin kun kuitenkin kovasti käytetään hapanmaitotuotteita, erityisesti jugurttia ja piimän tapaista juoksevampaa labania. Ja maitokahvia taidetaan juoda joka puolella maailmaa ja syödäänhän murojakin kovasti - maidon kera!