Blogaajakollegani Rosmariini oli hankkinut kirja-alesta mielenkiintoiselta kuullostavan kirjan "70-luku tarjottimella". Koska itsekin olen ko. vuosikymmenelta olisi myos hauska fiilistella millaisia ruokatarinoita kirja tarjoaisi. Itse 70-luvulta en kylla valitettavasi kovin paljoa muista mutta sellainen tuntuma on etta "aina" syotiin kuoriperunoita ja kastiketta. Enemman muistikuvia taitaa olla sitten jo 80-luvun alusta jolloin aloitin koulun. Seka kouluun tutustuessa etta ensimmaisena koulupaivana oli maksalaatikkoa, edelleenkaan en pida ko. ruuasta ja en tieda miksi se oli juuri tuolloin listalla mutta oli kait terveellista.
 
Suurta herkkuani 70-luvulla oli perunamuusi johon joukkoon oli lisatty muutama porkkana, kauniin nakoista ainakin!  Vietin alle kouluikaisena paljon aikaa isovanhempieni luona ja siella tulivat tutuksi kotiruuat, etenkin mieleen ovat jaaneet karysoosi, kotitekoinen pizza seka loistavat sampylat johon yleensa kaytettiin jotain "jamia" kuten vaikka perunamuusista tai puurosta. Isovanhemmillani oli myos tarkat ruokailuajat; aamupalalle en osallistunut koska yleensa nukuin silloin mutta sitten oli klo 10 aamupaivakahvi, klo 12 lounas ja klo 14 iltapaivakahvi. Kahvin kanssa oli yleensa pitkopullaa jota sitten nautin pullamosson muodossa, toinen vaihtoehto oli pistaa voita pullasiivun paalle!
 
Olin myos hyvin itsenainen alle kouluikaisena, hataria muistikuvia on mm. siita etta keittelin itselleni teeta 4-vuotiaana, tosin kerran meinasi kayda hassusti silla vesipannu olikin tyhja silla en huomannut tarkistaa onko siella tarpeeksi vetta. Siihen aikaan ei myoskaan ollut mitaan vedenkeittimia, sittemmin olen  huomannut etta vedenkeitin on mita fiksuin talouskone!
 
Eineksia ei siihen aikaan mielestani saanut tai niita ei ainakaan ostettu. Pakastettu pinaattikeitto taisi olla harvoja "eineksia". Grillattu broileri oli joskus luxussapuskaa. Tosin aina toiseksi viimeisena koulupaivana ala-asteella oli tarjolla puolikas Saarioisten jauhelihapizza, oli kylla hyvaa, viimeisena koulupaivana oli sitten jaateloa. Kouluruokailusta varsinkaan ala-asteelta ei ole kovin lampimia muistoja; lempiruokia taisi olla lihaperunasoselaatikko, Lindstomin pihvit, makaronilaatikko ja tilliliha. 1.-4. luokilla ruokailimme luokassa ja muistaakseni jo ekaluokalla teimme itse ruokaliinat vohvelikankaasta; jarjestajat sitten kipaisivat hakemassa keskuskeittiolta tulevat lampolaatikot joita talkkari kuljetti valkoisella hiacella...
 
Itsellani oli suht ok opettajat mutta joskus jouduimme ruokailemaan naapuriluokassa jossa oli aivan kamala vanhapiikaopettaja, han on tosin jo siirtynyt vuosia sitten manan majoille mutta en edelleenkaan ymmarra hanan pedakogisia taitojaan. Hanen ruokailussaan kaikkea piti ottaa ja kaikki syoda. Maitoa ei saanut jouda ruokailun yhteydessa vaan se piti juoda ruokailun jalkeen ja sita oli pakko juoda, jostain syysta kait onnistuin pakenemaan noista tilanteista silla maitoa en ole juonut "raakana" juurikaan kouluun menon jalkeen. Legenda lisaksi kertoo etta eras oppilas ei kertakaikkiaan joskus pystynyt syomaan jotain ja sitten pakosta syonyt ja oksentanut niin tama opettaja oli pistanyt syomaan senkin, lieko totta vai kaupunkilegendaa mutta voisi olla hyvin mahdollista!
 
Mikroaaltouuni saapui 80-luvun puolivalissa ja oli se janna vekotin, tosin alkuhuuman jalkeen silla ei ollut moninaista kayttoa koiran ruuan lammittamisen lisaksi. Joskus tosin yritin leipoa silla seurauksella etta kokeilemani hamalainen nakkileipa syttyi palamaan, olin siis jo pistanyt satsin uuniin ja koska vahan jai yli paatin kypsentaa sen mikrossa mutta ei onnistunut!
 
Kotipizzat rantautuivat myos joskus 80-luvulla Hameeseen ja niitakin tuli silloin talloin nautittua. Varsinaista juhlaa oli jos paasi Tampereelle McDonaldsiin... Pikaruoka oli siis grilliruokaa kerroshampurilaisineen ja hodareineen seka hillopiirakoineen. 80-luvulla "paremmaksi" ruuaksi valikoitui kermassa haudutettu kirjolohi; hyvaa ja helppoa valmistaa!
 
Jostain messuilta hankimme sauvasekoittimen, sillakaan ei oikein tuntunut olevan kayttoa eika varsinkaan leipakoneella. Vohvelirauta sita vastoin oli kovassa kaytossa. Nain jalkeenpain ajatellen tuohon aikaan tuli syotya paljon kotiruokaa, yleensa suht terveellistakin vaikkakin voi-kermavoittoista. Lihaa, kalaa, kanaa ja kasviksia, allergioita ei niihin aikoihin juuri tunnettu.