Varsinkin kansainvalisessa ymparistossa joutuu valilla selittelemaan ja kuvailemaan mita on tottunut syomaan. Eri maissahan on kovasti erilaiset tavat ruokien ja ruoka-aikojenkin suhteen. Kiinassa aikoinani tutuksi tuli nuudelikeitto aamiaisella, tosin yleensa en kylla sitten syonyt aamiaista koska jostain syysta yleensa aamuisin ei suolainen keitto maistu. Nykyiset kollegani syovat aina ja kaikkialla riisia, koska suurin osa heista on kotoisin subcontinentin alueelta, riisin lisaksi jokaiselle aterialle kuuluu  myos litteaa leipaa, eraskin henkilo totesi etta "han ei voisi elaa ilman leipaa ja riisia".
 
Srilankalaiset taas syovat jugurttia joka kaanteessa, tietysti sen ymmartaa  koska heidan ruokansa ovat todella tulisia. Kerran erehdyin ostamaan herkullisen nakoista srilankalaista salaattia mutta syominen piti jattaa yhteen suupalaan koska suusta lahti tuntoaisti pariksi paivaksi...
 
Intialaiset syovat yleensa lounaalla sita riisia ja jotain kastiketta; siis vahan kuin Suomessa ennen kun syotiin AINA kuoriperunoita ja jotain kastiketta. Mista sitten muistuukin mieleeni koska viimeksi olen syonyt kuoriperunoita, siita on todella aikaa, hamarasti kuvittelen etta olin jossain kylassa jossa niita tarjottiin.
 
Pongasin taas eraalta keskustelupalstalta hyvan sanonnan "Älä kajoa suomalaisen pyhään kolmiyhteyteen leipä, pottu ja pulla tai sinulle huonosti käy", pitaa taas kerran hyvin paikkansa.
 
Monissa maissahan aamiainen on pieni makea pala (paitsi siis Kiinassa), itse en valttamatta kuitenkaan lahde kayntiin aamulla pullalla ja latella vaan pitaa saada sita voileipaa jota taas Amerikassa nautitaan lounaalla. Myos lounas on monissa paikoissa pieni kylma pala, edelleenkaan en suostu syomaan lounasleivan kanssa perunalastuja brittitapaan. Mistakohan syysta Suomessa lounasaika on todella aikaisin? Edellisessa tyopaikassani monet menivat syomaan klo 10:45 ja samaa olen huomannut eraan suuryrityksen suomalaisista tyotekijoista taalla Persianlahden rannallakin, yleensa itse olen siihen aikaan etsimassa aamupalaa jostain kuppilasta. Hyva illallisaika lienee klo 17 ja 19 valilla mutta itsekin olen huomannut etta useana iltana olen ruvennut paistamaan pihvia klo 22 jalkeen johtuen kiireellisesta elamantavastani. Monissa kulttuureissahan illallinen on paivan paaateria ja myos paivan ainoa lammin ateria.
 
Aikaisemmin kehuin hotelliaamiaista Cebussa, mielenkiitoinen juttu on myos etta toisissa maissa hotelliaamiainen kuuluu automaattisesti huoneen hintaan ja toisissa  maissa kuten vaikkapa Yhdysvalloissa se on miltei aina lisamaksupalvelu, tosin kerran Times Squarella eraassa hotellissa aamiainen kuului hintaan ja se olikin sitten yhta kuin kahvia ja bagelseja tuorejuustolla ja hilloilla...
 
Toisissa maissa myos annoskoot ovat todella suuria eli doggy bag tulee mukaan varmasti eli siis syotavaa ja myos seuraavan paivan lounaalle. Oma lukunsa ovat myos ruokailutavat, ensimmainen lounas Pekingissa oli tuskaa  kun piti puikoilla keihastaa syotavaa itsellensa mutta kylla se siita sitten alkoi sujumaan. Taallapain monet taas syovat ruokansa oikealla kadella, siis mita sita turhaan mitaan ruokailuvalineita kayttaa, riisit ja soosit vain nyrkkiin ja vasen kasihan on sitten jotain toista tarkoitusta varten.
 
Juuri eilisen lehden etusivun juttuna oli etta labor campeissa asuvat rakennustyolaiset pyydystavat kulkukissoja ja nauttivat niita illalliseksi; nyt on sitten monissa yleisonosastoissa pohdittu asian eettisyytta mutta myos erilaisia kissan valmistustapoja, onko parempi keittaa vai paistaa ja lisataanko tomaattimurskaa ja paljonko pistetaan valkosipulia? Eli tallaista monikulttuurisessa ymparistossa.
 
Olen itse syonyt "tavallisten" simpukoiden, ostereiden ja etanaoiden seka lampaanaivojen lisaksi ainakin tietaakseni kaarmetta, sammakkoa ja kilpikonnaa; mitaan kovin kummoista kulinaristista nautintoa ei jaanyt mieleen, en sitten tieda mita olen syonyt etta en olen tienyt mita tarjolla on, kuitenkaan mikaan kissanlihahimo ei kuitenkaan ole iskennyt!
 
Mita ruokailun yhteydessa pitaisi juoda? Lounaalla tietenkin  maistuu parhaiten kuplavesi ja illallispihvin kera punaviini, tietysti illasta ja ruuasta riippuen. Kiinassa ja Yhdysvalloissa joimme aina limsaa, arabit taas suosivat tuorepuristettuja mehuja, Meksikossa taas hedelmamehua jailla/soodavedella.
 
Mutta oltiin sitten missa tahansa, syominen on aina valttamatonta!