Vuosia sitten paadyin opiskelemaan espanjaa Guatemalaan. Pakettiin kuului majoitus paikallisessa perheessa seka muutama kielitunti paivittain ynna kaikenlaisia aktiviteetteja mm. kerran vietiin kattopeltia jonnekin hurrikaani Mitchin tuhoamaan kylaan. Oleskelu Guatelmalan vuoristossa oli edukasta, maksoin kieliopinnoita about USD 140/viikko sisalten aamupalan ja illallisen isantaperheessa. Asuin kahdessa eri perheessa ja kummassakin AINA aamulla tarjottiin papumuhennosta ja juuri koossa pysyvia munia tortillojen kera. Itse asiassa papuja ja munia tuntui olevan joka aterialla, kyseessa oli siis perusateria niilla seuduilla. Jossain vaiheessa koitin sanoa etta en voi syoda munaa sinallaan koska en kertakaikkiaan pystynyt syomaan juuri hyytynytta paistettua munaa, ts. kun siihen koski niin keltuiainen levisi lautaselle, en tosin pysty vielakaan syomaan kuin kovaksi keitettyja munia, en tieda mista se johtuu. Joka tapauksessa oli tyydyttava mita tarjolla oli ja tykkasin kovasti kokemastani Guatemalassa, koyhat intiaanit kuitenkin tuntuivat olevan tyytyvaisia vaatimattomaan elamaansa kaikesta huolimatta, kenties tietoa ei ollut paremmasta...
 
Sittemmin kehitin itse reseptin papumuhennokseen:
Kumoa purkki ruskeita papuja kattilaan liemineen. Lisaa puoli sipulia ja keita kunnes sipuli on pehmea. Taman jalkeen soseuta sauvasekoittimella, valmista on!