Huhtikuun ruokahaasteena on yksi lempiainekseni: vuohenjuusto. Mita vuohenjuustolla itse asiassa tarkoitetaan? Eikos fetajuustokin tehda vuodenmaidosta, tosin nimesta taisi olla jotain EU-kiistaa, hyvin tyypillista mutta ei onneksi vaikuta tamanhetkiseen elamaani. Kovat vuohenjuustot ovat hyvia ihan sellaisenaankin naposteltavana, joskus olen ostanut savustettua vuohenjuustoa ja tehnyt siita coctailtikkuja ilmakuivatun kinkun kera, aivan loistavaa naposteltavaa. Yleensa kuitenkin miellan vuohenjuuston chevrena, ensi kosketus taisi olla joskus 90-luvun lopussa Helsingin Keskuskadulla sijaitsevassa ravintolassa jossa sai loistavaa salaattia grillattulla chevrella ja mansikoilla! Ravintolan nimea en muista silla se vaihtoi nimeaan alituiseen tai taisi lopettaa toimintassakin, en ole ajan tasalla.
 
Jostain syysta en ole koko chevren ystava, ainoastaan sisus maistuu. Joskus Stockan juustotiskilla sain juustotangon paatypalan ja kotona oli karvas yllatys silla murenevaa sisustaa oli vain kovin vahan ja liimamaista kuorta sitakin enemman, jotkut ihmiset kuulemma tykkaavat painvastoin, siita lahin olen pitanyt huolen etta en osta paatypaloja! Kalevankadun aikoina kokkasin sillon talloin kesakurpitsaohukkaita eli ohukaistaikinaan raastoin kesakurpitsaa reilusti ja paalle murustin chevrea, ko. sapuskaa oli aika monta kertaa picnic evaankin Kaivarissa!
 
Muutamia vuosia sitten osallistuin "Mat pa svenska" kurssille ja oheisia nyytteja kokkasimme siella pikkujoulunaposteltavaksi. Ruotsinkielinen resepti on jossain varmassa tallessa mutta tassa oma sovellukseni:
 
Vuohenjuusto-aurinkokuivattutomaatti-nyytit
 
100g aurinkokuivattuja tomaatteja oljyssa
100g chevren sisusta
1/2 sipulia
oljya
mustapippuria
filotaikinaa
voita
 
Kuullota sipuli oljyssa. Hienonna tomaatit. Mikali kaytat kuorellista chevrea, poista kuori ja kayta vain sisus. Sekoita tomaatit, sipuli ja vuohenjuusto keskenaan. Mausta mustapippurilla. Mikali seos ei ole tahnamaista, voit ohentaa sita vaikkapa ranskankermalla.
518811.jpg
Leikkaa filotaikinasta noin 10cmx10cm paloja. Pensseloi pala voisulalla ja lisaa toinen pala kulmittain edellisen paalle. Lisaa reilu teelusikallinen tahnaa nelion keskelle ja rutista nyytiksi. Paista 200 asteessa 8-10 min. Nauti!
518807.jpg
 
518806.jpg
 
518805.jpg
Koska syyllistyin maistelemaan taytetta, lopputuloksena oli 15 nyyttia eli filotaikinaa jai viela yli. Paatin kokeilla toisenlaisiakin nyytteja eli taytteeksi vahan mita kaapista loytyi:
-kylmasavulohta
-vuohenjuustoa
-labnehia
-tillia
-sitruunamehua piti laittaa mutta unohtui...
 
Hyvia tuli naistakin!